Parforholdsekspert: Disse tre faktorer er afgørende for et varigt parforhold

Hvorfor bliver vi sammen i et parforhold? Det har forsker ved Københavns Universitet, Camilla Øverup, et godt bud på.

Lektor Camilla Øverup har igennem 15 år forsket i parforhold – først i USA og de seneste år med base ved Københavns Universitet.

Med henvisning til teorien ’The investment model of commitment’ mener hun, at vi kan pege på tre faktorer, som opretholder forpligtelsen og engagementet i et parforhold, og som dermed afgør, at par bliver sammen på den lange bane.

En oplevelse af tilfredshed

”Det første handler om en oplevelse af tilfredshed i parforholdet. Er man overordnet set tilfreds i sit parforhold? Hvis ikke, og fortsætter det sådan over længere tid, så skaber det grobund for store og stærke tanker om at forlade forholdet,” siger Camilla Øverup.

Med tilfredshed menes her, at forholdet giver flere ’belønninger’, det kan være i form af et godt venskab, positiv opmærksomhed og følelsesmæssig intimitet. Men også at der er færre ’omkostninger’ som f.eks. opslidende skænderier og tilbagevendende konflikter.

Disse tre faktorer er afgørende for et varigt parforhold

Potentielle alternativer

Den anden afgørende faktor er de alternativer, der omgiver os, fremhæver Camilla Øverup.

”Hvis vi generelt kan svare nej til spørgsmålet ’Findes der et bedre alternativ?’, tyder meget på, at det giver os større forpligtelse og engagement i parforholdet. Alternativer kan inkludere, at man vælger at leve alene, at man finder en ny partner eller længes tilbage mod et tidligere forhold.”

Forskeren peger på, at teorien om ’The investment model of commitment’ blev præsenteret i 1980’erne. Den afspejler formentlig, at det at forholde sig til alternativer er blevet stadigt mere påtrængende i nyere – og en mere digitaliseret – tid.

”Går vi nogle generationer tilbage, var netværket på mange måder mindre. Man mødte ikke helt så mange alternativer på sin vej, som vi præsenteres for i dag gennem bl.a. datingapps, Google og sociale medier,” siger hun.

Graden af investering

Endelig er der den tredje faktor, som ifølge Camilla Øverup handler om, hvor investeret man er i parforholdet.

”Har man børn sammen og en fælles omgangskreds, eller har man delt store oplevelser med sin partner og fået gode minder fra årene sammen, er man mere tilbøjelige til at være investeret i parrelationen. Det kan også være, at man har delt noget meget sårbart og privat med hinanden. Det holder os også ofte sammen. Desuden kan graden af investering have at gøre med de mere materielle ressourcer, vi investerer i forholdet, f.eks. økonomi, ejendele og bolig.”

Parforholdsforskeren peger på, at der er en risiko for, at man mister meget af det, man har investeret i forholdet, hvis man går fra hinanden. Man kan f.eks. miste tid med børnene, sin bolig, dele af omgangskredsen og den fælles historie.

”Jo mere investeret man er i forholdet, des mere sandsynligt er det, at man prøver at bevare det. At man gør mere for at blive sammen. Og efter alt at dømme vægter den del højere end graden af parforholdstilfredshed og de potentielle alternativer,” siger Camilla Øverup.

Hun understreger, at der er tale om en teoretisk model, som giver nogle overordnede bud.

”Der vil selvfølgelig altid være individuelle forskelle. Og nogle par vil måske fortælle om andre grunde til at blive sammen end dem, som bliver fremført i ’The investment model of commitment’. Men overordnet set mener jeg, at modellen kan sige noget relevant om, hvorfor par bliver sammen på den lange bane,” slutter parforholdsforskeren af.


Center for Familieudvikling afholder flere gange om året parkurset PREP, som giver inspiration og viden til, hvordan du og din partner kan bevare glæden ved hinanden. Læs mere om vores parkursus her.